Ключът към дълголетието в по-малкото храна

Ново изследване описва детайлно благотворните ефекти на калорийният недостиг, в борбата срещу остаряването.

От десетилетия насам учените знаят как да направят така, че почти всяко животни да живее много повече от нормалното. Могат да удвоят годините на живот на лабораторна мишка или да добавят 3 години към живота на някой макак. Еквивалентът на това при хората е удължаване на живота с 9 години и значително намаляне на риска да се разболеем от някоя от болестите асоциирани с остаряването, като Рак, Алцхаймер или Диабет. Проблемът е в това, че за мнозина цената е прекалено висока; намаляване на калорийният прием с приблизително 30%.

Изследването, което по обем няма аналог, разглежда детайлно какво се случва с тялото ни, когато го подложим на този калориен недостиг.

Резултатите дават много индикации, кои точно гени и молекули са отговорни за процеса на остаряване и очертават нови пътища за разработването на фармацевтични препарати, които да постигнат невъзможното: да спрат времето, да задържат остаряването.

Един от авторите на изследването, Хуан Карлос Исписуа, обяснява, че остаряването е обратим процес: “Успяхме да покажем, че определени метаболични процеси водещи до ускоряване на процеса на стареене, могат да бъдат препрограмирани по сравнително лесен начин- намаляване приема на калории. Целта е не само удължаване на живота, но и една по-здравословна старост.”

С помощта на нова технология позволяваща извършването на генетични анализи на отделни клетки, екипът учени е анализирал приблизително 200 000 клетки от 9 различни органа и тъкани на плъхове разделение в 2 групи – едната консумираща каквото и да е, без ограничения и другата приемаща с 30% по- малко от нормалното, калории.

В изследването са използвани само възрастни плъхове намиращи се във възрастова граница от 18 до 27 месеца, което е равностойно на 50 до 70 години при хората. Важен детайл в изследването е, полазаните благотворни ефекти са наблюдавани единствено при възрастни примати, изминали приблизително половината си жизнен път.

Резултатите, публикувани в Cell, предоставят пълен каталог на всички промени настъпващи с възрастта и диетата, както в клетката, така и в комуникацията ѝ с останалите клетки.

Изследователите са открили, че най-засегнати от възрастта са клетките свързани с имунната система -която се разстройва при плъховете от групата със свободна консумация-, възпалителните процеси и метаболизма. Освен това при плъховете с ограничена диета са наблюдавани по-малко от половината маркери на процеса на стареене, за разлика от колегите им от “ол инклузив” групата.

Голяма част от наблюдаваните промени са епигенетични. Тоест нещо подобно на молекулни превключватели стоят над ДНК-то и включват и изключват определени гени. Поради тази причина, разработването на фармацевтични продукти борещи се срещу процеса на стареене, изглежда значително по-реално като възможност, тъй-като не е наложително модифициране генома на клетките.

Натрупването на доказателства за благотворните ефекти оказвани от ограничен калориен прием е толкова съществено, че немалко сериозни учени споделят без притеснения, практикуването в един или друг вид на подобен вид диети.

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.