Колко натурален е модерният “натурален” подсладител стевия

Само допреди няколко години, дори не бяхме и чували за нея. След това стевията изведнъж се превърна в звездата на подсладители и всякакви продукти с гордост започнаха да акцентират присъствието й.

И не случайно! Имайки предвид, че стевията се позиционира като най-здравословната алтернатива на захарта, като единственият избор от естествен произход в океана от индустриални продукти.

Обаче, доколко посланието изпращано на потребителите отговаря на истината? Според специалистите – никак! Според тях канонизирането на стевията, като най-добрият подсладител е маркетингова стратегия.

Stevia rebaudiana е растение отглеждано предимно в Парагвай, чийто екстракт се използва като заместител на захарта. Обаче подсладителят на пазара, не е растението.

В действителност наименованието стевия, срещащо се в куп сладки, шоколади, сладоледи и т.н..ч, са стевиол гликозиди извличани от растението с помощта на химични процеси.

Представят ни го като специален продукт, но истината е, че действа като всички останали подсладители. Стевията дава сладък привкус на продуктите без да привнася допълнителни калории, нито да вдига нивата на кръвната захар.

Асоциирането й с думата натурална, е опит да се добави стойност, макар и прилагателното натурален на практика да не означава нищо.

„Какво като някакъв екстракт е с натурален произход? По какъв начин влияе това на качествата и свойствата му и не зависят ли те по-скоро от съставките и химическата му структура, отколкото от произхода му?“

Подобни на тези въпроси, си задават специалистите.

Змийската отрова е ясен пример, как един натурален екстракт може да е опасен за живота, докато в същото време, много изцяло синтетични продукти (като хлора например) могат да бъдат полезни за здравето.

Макар и да се представя като най-добрият подсладител, стевията не превъзхожда останалите си „колеги“. Ако я сравним по максимално разрешено количество за консумация (4мг на кг телесно тегло) с останалите подсладители, се оказва, че изостава.

В същото време аспартамът. чиято лоша слава се разнася от години насам, има максимално допустима дневна стойност на консумация 40 мг на кг телесно тегло; тоест с десет пъти повече от стевията.

Аспартамът е съставен от две аминокиселини и метанол, като последният е причината за лошата му слава, понеже при надхвърлени определени количества е токсичен. Въпреки това, тази субстанция присъства по естествен начин в много хранителни продукти, като например ябълките и се усвоява от тялото ни безпроблемно, без да застрашава здравето ни в обичайните количества, в които консумираме аспартам.

Друг проблем произлизащ от асоциирането на стевията с натуралното, е грешното послание, което изпраща на потребителите, а именно, че растението помага за преборване със свръхтеглото или диабетът, наред с някои други заболявания. Тя е представена не като обикновен подсладител, а като продукт, от който могат да се извлекат допълнителни облаги, а това не е така.

„По принцип не съществува проблем със стевията, която можем да открием в магазина. Тя е безопасна за консумация. Обаче не е нито натурална, нито по-здравословна от останалите подсладители. И още по-малко, може да лекува заболявания“, заключава Беатрис Роблес, експерт по безопасността на хранителните продукти.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна картинка от – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.