Телефонът ти може и да не записва, какво казваш, обаче да, какво правиш

Параноята, около сигурността на данните ни, започва да достига границите на абсурда, но пък това може би е за предпочитане, пред варианта да се доверим прекомерно в добрата воля на разработчиците на софтуер.

Въпреки това, съществуват много митове, около това, какво правят телефоните ни, докато уж си кротуват в джоба ни и затова Нортийстърн Юнивърсити, решава да изследва 17 000 приложения за Андроид, в продължение на една година, с цел да потвърди градската легенда, че телефоните ни записват, всичко което казваме.

В крайна сметка опровергават този мит, но откриват нещо не по-малко притеснително: телефоните ни записват, това което правим, при това сравнително често.

Между изследваните приложения са някои много известни, като Туитър и други, които едва ли сте чували, като ГоПъф, услуга за разнасяне на храна по домовете, базирана във Филаделфия. В крайна сметка се установява, че приблизително 8000, са способни да изпращат информация на Фейсбук и повече от половината молят за разрешение да използват камерата и телефона, така че поне по документи, са в състояние да шпионират ползващият ги.

Благодарение на една автоматизирана система и няколко такива за записване на звук, учените успяват да анализират входящият и изходящ трафик, генериран от приложенията и успяват да заключат, че нито едно от тях не записва звука, за да го сподели с трети страни.

Въпреки това са открили, че много от приложенията са правили запис на видео и скрийношотове, на това какво правят ползвателите, докато използват приложението им. И тези скрийншотове са споделяни с трети страни.ГоПъф, за която стана въпрос по-горе, е снимала екрана и е изпращала съдържанието на Аппсий, услуга за анализи, нямаща нищо общо с потребителят на приложението. В услуги като тази, подобни на Глово или Юберийтс, се вкарва критична информация, като номера на кредитни карти или адреси на местоживеене и лошото в случая е, че ГоПъф отказваха да изяснят ситуацията, докато не им се потърси официално сметка за това.

Така че, за падащите си по теории на конспирацията, материал не липсва и дори и да не ни подслушват по дифолт, то предпоставките затова са налице и оттам нататък остава на нас да изберем, дали да се доверим на сто процента в добрата воля на разработчиците или е по-добре да си имаме едно наум.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна картинка от Blossomstar – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.