Eigengrau – цветът, който виждаме в тъмното

Нерядко се случва да се събудим посред нощ, да се вторачим в тъмното и -в случай, че не включим осветлението- да не видим нищо. Всичко е тъмно, всичко е черно.

Да ама не! Не е черно. Цветът, който вижда човешкото око в пълен мрак, си има име, поне на немски: наричат го Eigengrau, което след бърза справка на някои места в интернет, а и в преводача на Гугъл, можем да преведем като неразривно или собствено сиво.

Терминът е създаден в средата на 19 век от немският психолог Густав Теодор Фехнер, който е известен с това, че разработва психофизиката: изследването на взаимоотношението между психиката и материалният свят.

Фън факт е, че макар и да няма наименование за този цвят в други езици, в 16-тичен код, такова съществува.

Тук се опасяваме да не стане прекалено сложно за незапознатите, но най-общо казано, 16-тичният код използван за обозначаване на цветове, казва на браузърът ви, какъв точно е този цвят. Черното в 16-тичен код е записано като #000000, а Ейгенграу (не сме сигурно за произношението) като #16161d.

В някои случаи, се нарича и Eigenlicht, което се превежда, като собствена светлина или неразривна светлина, понеже всъщност тази сивкава тоналност, която виждаме при липса на светлина, е в действителност резултат от сигналите, които са изпратени от оптичните ни нерви.

Ето затова, Ейгенграу е по-светъл от черното.

Нека припомним, че когато наблюдаваме черно, в нормални условия, причината да го виждаме е, че то поглъща всичката светлина в контраст с това, което го заобикаля.

Така, ако отсъства светлина, няма как да различим чербият цвят, тъй като нямаме никаква база, с която да го сравним.

Поради тази причина възприемаме нощното небе като по-черно, отколкото е, понеже вземаме като база за сравнение обсипали е го звезди.

Учените смятат, че сигналите изпращащи оптичните ни нерви от ретината, за мозъкът ни са неразличими от тези произведени от истински фотони и това е причината да виждаме -или да смятаме, че виждаме- сивкав фон.

На картинката по-долу наблюдаваме Ейгенграу.

Изглежда черен, нали?

Причината е в това, което коментирахме по-рано относно контраста.

Вижте обаче, как изглежда Ейгенграу до черно:

снимка Общомедия

Тук разликата е, очевидна.

Според проведени опити, след около 20 минути в абсолютна тъмнина, Ейгенграу обикновено изсветлява и започват да се появяват облаци и замъглени цветни изображения.

Някои изследователи допускат, че е възможно Ейгенграу, да е субстратът, от който да се зараждат хипнагогичните (хипнагогия е състояние между будност и сън) халюцинации.

Тези халюцинации са от звуков и визуален характер, както понякога могат да бъдат и от контактен такъв и се случват малко преди да заспим.

По-често срещани са при деца между 6 и 15-годишна възраст, но при някои индивиди, този период може да прехвърли и юношеските години.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка: Общомедия

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.