Животът е ритъм

Не, че имаме часовници, ние самите сме такива: всяка от клетките ни се движи по ритъм, започнал еволюцията си в „детските“ години на планетата ни, веднага щом ротацията ѝ се стабилизира и генерира ритъмът на дните и нощите, на часовете на активност и покой и по-късно на бдение и сън.

Метаболизмът, мозъчната дейност, отделянето на инсулин от панкреаса, реакцията на противораковите медикаменти и още хиляди неща следват този ритъм, който не е ръководен от диригент, а всеки „музикант“ си свири самостоятелно, макар и координиран от еволюцията.

Животни, растения и бактерии променят активността си, според този ритъм, напаснат към 24 часовото завъртане на планетата.

Майкъл Йънг, е единият от тримата учени получили Нобел за медицина (Джери Хал и Майкъл Росбаш са другите двама), заради открититето, че клетките ни да снабдени с вътрешен биохимичен часовник, който благодарение на нощното натрупване на някои протеини и разпадането им през деня, осигурява цикличността на такива важни процеси като сънят и гладът.

В този ритъм, наречен още циркаден от латинското circa – около и dia – ден (за който сме говорили и тук), една от многото мистерии, които тепърва трябва да бъдат разгадавани е сънят.

Сънят не е присъщ само на хората. Истината е, че е универсален за бозайниците, както и донякъде за насекомите и останалите животни. И макар и да не разбираме все още ролята му, знаем едно: че е от огромна важност.

Йънг и колегите му откриват, че при някои от плодните мушици (от които впрочем, започва преди 40 години изследванията си, ученият), съществуват мутации, които намаляват с до 30, 40% времето отделяно за сън и които се отразяват негативно върху продължителността на живота им. И ако Билогията ни е научила на нещо, то е, че можем да очакваме аналогични реакции и при нашият вид.

Моделирани сме от миналото на видът ни -в някои случаи, най-далечното такова- и опознаването ни минава през осъзнаването на този факт.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Jannoon028 – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.