Последните дни на Йоци – Човекът от Леда

Студените криминални случаи, са тези на престъпления извършени преди голям период от време и които все още са обект на разследване. Един такъв случай е например този на Джак Изкормвача.

Случаят с Йоци, мумията от Алпите, открита в ледник със стрела в гърба, си е направо леденясал обаче.

Както и да го наречем обаче, същественото е, че наскоро направени открития, предлагат нов поглед върху последните часове на този човек, убит в алпийските върхове, преди 5300 години.

Всеки милиметър от тялото на Йоци е изследван подробно и тялото му, открито на височина от 3210 метра, преди 26 години, се е превърнало в източник на безценна информация относно далечното минало на Европа.

Последните проучвания се центрират в оръдията на труда, с които е бил екипиран Човекът от Леда, изложен заедно с всичките си вещи в построен специално за него музей, в Болцано, Италия.

Направените заключения са, че Йоци е бягал от нещо (някого?), а оръжията и инструментите му, са били почти напълно износени.

В момента на убийството му, е притежавал кама със силно износено острие, само два върха за общо 14 стрели, които не е успял да монтира, нож за стъргане, три инструмента от кварц подобен на кремък и нещо наподобяващо отвертка, което първоначално хвърля в недоумение учените, но след това е припознато като точило. Брадва от мед и недовършен лък завършват списъка с инструменти и оръжия.

Повечето от инструментите, са изтънели от наточване, но все още годни за рязане, стъргане и продупчване, а два от тях са били прясно наточени.

Вероятно е Мъжът от Леда, да е искал да свърши задача, която не е има възможността да доведе докрай.

Двете остриета в колчана му са наранени и не е разполагал с материал (кварц) за да довърши останалите 12 стрели.

Изглежда е бил лишен от достъп до кремък през един голям период от време. Дори и по време на спускането си през последните два дни, когато може би е търсил такъв във селищата.

Начинът, по който е издялал кремъка, показва, че Йоци в бил десничар, нещо което досега не е било известно.

Последните открития потвърждават линиите на предишни изследвания, които общо взето предполагат, че Човекът от Леда, в бил забъркан в огромни неприятности.

От предишни анализи на съдържанието на стомаха му, става ясно не само, с какво се е хранил през последните си 33 часа, но и местата на които го е правил и редът, в който това се е случило.

Първоначално Йоци се е намирал на височина от 2500 метра, след това се е спуснал до зона с много по-мек климат, поне до 1200 м. и след това отново се е изкачил до участък със суров климат, на над 3000 метра височина, където е бил прострелян от стрела в гръб.

Между тези събития, докато се е намирал в долината е имал сблъсък с някой и това спречкване е оставило наранявания по дясната му ръка.

Не става ясно дали е търсил провизии и подмяна на инструментите си в собственото си поселище и междувременно се е наложило да бяга, нито защо в толкова кратък период е слизал и качвал два пъти планината, но е видно, че за да се тръгне с тези окаяни инструменти, трябва да се е намирал в доста безнадеждна ситуация докато е потеглял към последното си изкачване.

Причините за бягството, мотивите за двете агресии, на които е станал обект, в последните два дни от живота си, както и обстоятелствата около тези събития и другите замесени лица, остават мистерия.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Общомедия

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.