10 фън факта за започналото лято

1. Старт на лятото

Лятото в северното полукълбо, започна на 21 юни в 13:07 българско време.

2. Ден на слънцестоене.

В денят на лятнотослънцестоене нощта в северното полукълбо е най-къса и денят най-дълъг, а в южното нощта най-дълга и съответно, денят най-къс.Най-рано, през 2018 г., слънцето е изгряло на 15 юни, а най-късното спускане на вечерта ще се случи на 27 същият този месец.

3. Дистанция на Слънцето

По време на лятнотослънцестоене, Северният полюс се намира по-близко до Слънцето от Южният. Погледнато от Земята, Слънцето се движи над тропика на Рака, и това е възможно най-северното му позициониране.

4. Терминът слънцестоене.

В предходните и последващите дни на 21, максималната височина на Слънцето по обяд, не се променя осезателно, оттам и слънцестоене.

5. Лятото в Южният полюс.

Полярният ден, започнал на Южният полюс на 20 март, се намира в половината на маршрута си, остават три месеца до есента, когато слънцето залязва и започва полярната нощ.

6. Пълнолуние.

По време на трите пълнолуния на това лято, сателитът ни ще се намира в апогея си, тоест възможно най-отдалечен от Земята. Пълнолунията ще се състоят на 28 юни, 27 юли и 26 август.

7. Кои планети можем да наблюдаваме?

По време на свечеряване ще можем да наблюдаваме Венера и Юпитер, а Марс ще се вижда на зазоряване в началото на лятото и на свечеряване през август.

8. Персеиди (метеоритен дъжд)

Тази година е чудесна за наблюдаване на Персеиди. Това се дължи на факта, че най-активният ден, 12 август, е точно един ден след новолуние, което ще рече, че точно тогава небосклонът ще е затъмнен. Очаква се да се наблюдават между 150 и 200 падащи звезди на час.

9. Затъмнения

Това лято ще има три затъмнения. На 13 юли ще има частично слънчевозатъмнение, което ще може да се наблюдава от южната част на Австралия и антарктическиятбряг. На 27 юли ще има пълно лунно затъмнение, видимо от Европа, ЮжнаАмерика, Африка, Азия и Австралия. На 11 август ще се случи друго частично слънчево затъмнение, този път видимо от северната част на Европа и югоизточна Азия.

10. Колко ще продължи лятото на 2018?

Лятото ще продължи 93 дни и 16 часа. Ще завърши на 23 септември с идването на есента.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Articular Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.