Захар или подсладители, кое е за предпочитане?

В наши дни е много често срещано явление използването на подсладители, вместо захар, в голяма част от продуктите, нещо абсолютно ненужно от гледна точка на здравословнотохранене, но пък абсолютно задължително погледнато през призмата на кулинарният хедонизъм, разбирай безалкохолни напитки, салси, сладки и прочее, създадени специално за хора, „които се поддържат“.

Ореолът на здравословност покриващ тези продукти -единствено заради факта, че нямат добавена захар-, ни пречи да видим, че повечето от тях пращят от нездравословни мазнини, рафинирано брашно и др. и лошото в случая е, че консумацията на подобни хранителни продукти се увеличава, понеже смятаме, че са здравословни и безгрижно сваляме гарда пред храни, които произведени по традиционният начин, със захар, биха ни държали нащрек.

Нека не се отнасяме от главната тема обаче и да се върнем на конкретния въпрос: Захар или подсладители, кое е за предпочитане?

Сега засега и вземайки под внимание наличната информация, най-добрият вариант би бил, нито едно от двете.

Но понеже повечето от нас не са готови да опитат натуралният вкус на консумираните продукти и така или иначе се налага да се избира между едно от двете: бихме избрали подсладителите, с уговорката, че се консумират в умерени количества.

И тук обаче, има поне няколко фактора, които трябва да имаме наум.

Въпреки че подсладителите нямат или съдържат много малко калории, това не идва да рече, че са безвредни или че не ни оказват влияние на ниво метаболизъм.

В наскоро проведено изследване, при две групи подложени на една и съща диета с цел сваляне на килограми -едната група консумираща безалкохолнинапитки, а другата само вода- се установява, че хората приемали само вода, са свалили повече килограми от другите, но освен това са намалили инсулиновата си резистентност в сравнение с групата консумирала „диетичнинапитки.

Известно е, че консумацията на захар причинява физиологични щети, някои подсладители обаче, също причиняват изменения в чревната микрофлора.

Понеже подсладителите са с по-интензивно ниво на сладост от захарта, отделеното количество допамин е по-високо, което от своя страна ни предразполага да консумираме повече от продукта. Има наблюдения показващи, че „пристрастеността“ на хора консумиращи лайт и напитки без никаква захар, е в пъти по-голяма от тази на консумиращите нормални безалкохолнинапитки.

Вярно е, че подсладителите могат да поемат ролята на временен заместител на захарта, по пътя към намаляване на консумацията ѝ, но в никакъв случай не са окончателното решение.

Много пъти хората продължаващи да консумират същите количества продукти с подсладители, с цел да се откъсне от пристрастяващият ефект на захарта, лесно се връщат към вредните навици, в момента, в който им се предостави лесен достъп до продукт съдържащ захар.

В крайна сметка, макар и да не са панацея и с уговорката, че е наложително да се намали и тяхната консумация, подсладителите могат да бъдат включени успешно в една стратегия за постепенно отказване от консумацията на захар и привикването към естественият вкус на продуктите.

Във всеки случай е препоръчително добавянето на подсладители да се извършва лично от нас, като по този начин сме поне в състояние да контролираме количеството.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна картинка от Freepik

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.