Четенето от дисплей задълбочва 90% от проблемите свързани със зрението

Отделянето на повече от 20 минути за четене от дисплей, засилва 9 от десетте най-често срещани проблеми със зрението.

Симптоми като размазано виждане, дразнене или сухота се изострят, особено ако четенето се случва в затъмнена обстановка, понеже очите ни обикновено се нагаждат към нея. Зрителната система е в състояние да адаптира чувствителността си към по-ниски нива на осветление, като достига най-високата си степен на нагаждане, след около 20 минути.

Когато четем от дисплей при затъмнена обстановка, се случва конфликт между осветеността му и състоянието на нагаждане към тъмнината, на очите ни и това прави четенето некомфортно и често придружено от дразнещи симптоми, някои от които са затруднено фокусиране, преуморено зрение, раздразнение на очите, както и главоболие.

Тези симптоми, при хора с проблеми със зрението, обикновено са доста по-интензивни, в случай, че не се компенсират от използването на очила или контактни лещи.

Тази чувстителност се засилва и в случаите, когато сме концентрирани, в това, което четем, понеже се намаля количеството и качеството на премигванията.

Стилът на четене също е от значение: четенето на параграф и последващото леко отместване на текста, е по-малко агресивно от изчитането на цяла страница и преминавайки след това на следващата, тъй-като в този случай, очите ни трябва да извършат огромни усилия, по фокусиране на текста и локализирането на правилната позиция.

Автоматичното регулиране на яркостта, което е включено при повечето потребители, е допълнителен проблем. Препоръчително е ръчното намаляване на яркостта, понеже, параметрите на автоматичното, са зададени за дневни условия и дори и най-ниската му степен, е прекалено силна в затъмнена обстановка.

Казаното дотук не цели да обезкуражи четенето от телефони и таблети, но е най-добре то да се случва в подоходяща обстановка и при немного осветен дисплей. Правенето на паузи за отмора на зрението, заемането на подходяща поза, както и редовните прегледи на зрението, също са силно препоръчителни.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Freepik

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.