Фейсбук събира данни дори от хора, които не са техни потребители

Понеже при показанията си пред сената, Марк Зукърбърг, не успява да отговори на всички зададени въпроси, СЕО-то на социалната мрежа се обръща с писмо към сенаторите, за да разшири отговорите си.

Работата е там, че макар и постъпката да в благородна, тя не успява да разсее напрежението, а освен това повдига и нови въпроси.

Писмото е цели 229 страници и в него освен, че защитава позицията си, както и тази на бизнесът му в контекста на масовата обработка на данни, Зукърбърг, признава, че макар и да нямат призрачни профили, на потребители нерегистрирани във Фейсбук, от компанията събират информация за тях, с помощта на бутони вградени в уеб страници и др. услуги.

Тоест, когато потребителите посещават сайтове или отварят приложения, които имат имплементиран лайк бутон (макар че може да е какъвто и да било друг), сървърите на Фейсбук, регистрират автоматично данни от браузъра или използваното приложение.

Тези данни включват неща от рода на дали потребителят е посещавал сайта или е използвал приложението им, както и всяка допълнителна информация касаеща поведението му, която собственикът на приложението е позволил да бъде събирана от Фейсбук.

С други думи, интернет страниците с имплементирани бутони на социалната мрежа, изпращат информация за всички потребители, без значение дали са или не са, регистрирани във Фейсбук.

Това, според обяснението на Зукърбърг, се използва за създаването на по-добри филтри използвани в рекламните кампании, от техните рекламодатели.

Нещо повече, ако имаш Фейсбук профил, макар и да не си логнат в него, от мрежата следят зорко поведението ти.

„Възможно е наличието на специфични теми за начина на използване на Фейсбук, дори и да не сте логнати в системата, които да следим за да се уверим, че не се нарушават нашите условия за използване“, се казва в писмото.*

В последните седмици стана ясно, че Фейсбук са осигурили около 60 производителя със специален достъп, още преди години, за да могат да използват предоставената информация, при конструирането на нови продукти.

Освен това някои от другите съмнителни практики на социалната мрежа включват:

  • Следене на движенията на мишката. За да се уверят, че не сте бот.
  • Отново за да разберат дали сте човек или бот, Фейсбук, следят дали браузъра ви е в бекграунд режим или форграунд (тоест дали е на екрана или работи на заден план бел.р.).
  • Многобройни данни за устройствата ви, включващи неща като ниво на батерията, сила на сигнала и свободно пространство.
  • Какъв браузър ползвате, операционната система, имена на файловете и плъгините, са също сред нещата, от които Фейсбук се интересува.
  • Телефонният ви оператор, доставчик на интернет, айпи адреса ви, както и данните от бисквитките, скоростта на интернет връзката и часовата зона, също не са тайна за Фейсбук.
  • Освен вас самите, социалната мрежа, подслушва и устройствата в близост до вас или свързаните в еднаква мрежа, за да ви помогне за неща, като стрийминг на видео от телефона към телевизор.
  • Сигналите от устройствата ви също са следени, включително блутуут и информацията за наличните WiFi точки, както и за близките клетки.
  • GPS локация, снимки и информация за камерата, също се следят от Фейсбук, в случай, че не са заключени в настройките на устройствата.
  • Данни относно онлайн и, офлайн активността ви, както и покупки от трети лица, също са записвани, в допълнение към информацията за игри, приложения и акаунти, ползвани от потребителите.

Този непрекъснат поток от негативни новини относно Фейсбук, е изострил максимално отношенията между лидера на компанията и борда на директорите, като открито се чуват призиви за отстраняването на Зукърбърг, а не липсват и такива, определящи го като диктатор.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Freepik

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.