Скоростта на топене на леда в Антарктида се е утроила в последните 30 години

Над 50 световни научни организации, обединяват усилия за да възпроизведат една по-цялостна картина на еволюцията на ледената покривка в Антарктида.

Резултатът разкрива загубата на три трилиона лед от 1992 г. насам, което от своя страна е довело до покачването на нивото на морскоторавнище с 8 милиметра.

Ритъмът на топене се е утроил оттогава насам, което би трябвало да ни притеснява, имайки предвид, че в този полюс има лед, в количества достатъчни за да вдигнат нивото на морското равнище с 58 метра.

Ако до 2012 г., най-студеният континент е губил средно 76 милиарда тона лед, то през последните 6 години тези цифри се покачват до 219 милиарда.

И макар че разтопяването на Антарктида няма да се случи за един ден, алармиращото е в скоростта, с която това се случва и факта, че един ден всички сегашни брегове ще се озоват под вода, наред с всички останали последствия за стабилността на планетата, които би донесло подобно събитие.

Въпреки че обилните снеговалежи досега са успявали да поддържат стабилността в източната част на континента (тази, която се топи с по-голяма скорост), учените прогнозират, че ако промяната на климата продължи да настъпва, този метеорологичен фактор, скоро няма да е в състояние да компенсира разтапянето на леда.

За спирането на неизбежните последствия от разтапянето на леда, експертит смятат, че е от жизненоважно значение през следващите десет години да се вземат важни мерки за запазването на Антарктида. Ако не се вземат решения бъдещето се очертава доста мрачно:

Освен покачването на нивото на морското равнище, прогнозите са, че през 2070 г., инвазивните организми и окисляването на водата ще са нарушили сериозно морските екосистеми; охлаждането на водната повърхност на Антарктическият Океан ще засегне подводните течения. Средната температура на въздуха ще се покачи с 5 градуса, а тази на океана с 2, което пък ще доведе до намаляне на капацитета му за преработка на въглеродния диоксид, което пък ще засили глобалното затопляне.

Според специалисти, в обществото се забелязва осъзнаването на проблема и се наблюдава намаляване на консумацията и увеличаване на рвьиклирането. Въпреки това заплахата от разтопяването на леда, изисква много по-големи промени във всички аспекти на индустиралното общество. Проблемът е глобален и са нужни радикални промени на институционно ниво, смятат учените.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка от Jannoon028 – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.