Това ли е началото на краят на конвенционалните двигатели?

В състоялото се преди едва няколко дни, събрание на акционерите на Tesla, Elon Musk, хвърли бомбата като обяви, че са в състояние да произвеждат батерии, чиято цена е под 100 $/киловатчас!

Това е наполовина от цената, която се спрягаше през януари и е на границата, която прави електрическият автомобил, конкурентоспособен. Ако това е вярно, ще се окаже, че Tesla са с години напред от това, което допускаха експертите.

Съвсем логично тази новина изстреля акциите на Tesla силно нагоре, тъй като с години наред, 100$ са приемани за „магичното число“ на индустрията; с батерии на тази цена, електрическите автомобили се превръщат в по-рентабилни от конвенционалните.

В края на миналата година, анкета на Bloomberg, в която взеха участие 50-те най-големи световни производители на батерии, стига до заключението, че актуалната цена се движи около 208 $/киловатчас. Това предполага поевтиняване с 24 процента, спрямо предходната година.

Според амализа на Bloomberg, цената би трябвало да продължи да спада плавно, за да достигне магичната граница от 100 $/киловатчас, някъде около 2025 г. Излишно е да казваме, че анонса на Musk, направи на пух и прах тази прогнозана.

„Технологията работи, единственото от което се нуждае е разширение и утвърждаване“ обяви СЕОто на Tesla и обясни, че все още са необходими подобрения на процесите за да бъде достигната тази цена и че промените трябва да бъдат имплементирани до края на тази година.

По всичко изглежда, че промените в автомобилостроенето са необратими, дори в крайна сметка Tesla да банкрутира, бъдещето на електрическият автомобил изглежда осигурено от „магичното число“ 100 $/киловатчас.

Все още не е потвърдено, но изглежда, че клюът за поевтиняването се крие в откриването на нов начин за производството на батерии, позволяващ да се използва 25% по-малко кобалт.

Какъвто и да е случаят, ако Илон Мъск казва истината, това значи, че сме изправени пред началото на края на конвенционалният автомобил, който би трябвало да слезе от линиите за производство, някъде в началото на следващото десетилетие.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

заглавна снимка: Общомедия

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.