10 изобретения и открития от Антична Гърция, достигнали до наши дни

Някъде около 6 век пр.н.е., древните гърци започват да демонстрират специален интерес към опитите да обяснят научно заобикалящият ги свят. Приносът им към познанията достигнали до наши дни е толкова голям, че на мнозина от тях са присъдени титли като баща на Науката, Медицината или Зоологията.

Следват 10 древногръцки изобретения и открития, достигнали до наши дни:

10. Воденица.

Макар и първоначално да се е смятало, че произходът на воденицата е арабски, британският изследовател M.J.T. Lewis, успява да демонстрира, че корените на това изобретение са в Древна Гърция.

Воденицата е била революционно откритие, чийто механизъм намерил приложение не само в меленето на зърно, но и в ковачниците, както и в редица селскостопански дейности.

9. Одометър.

Представяме си как повечето читатели извиват вежди в знак на учудване: какво аджеба е одометър. Всъщност, ако и да не знаете, че се казва точно така, просто е изключено да не сте го виждали. Защото става въпрос не за друго, а за джаджата позволяваща ни да измерим изминатото разстояние. Някои му викат и километраж.

Според някои източници, авторът на това изобретение е Архимед, а други го приписват на Херон. Който и от двамата да е, родината е безспорна – Древна Гърция.

8. Часовник с аларма.

Точно така, не сме се объркали, изобретателите на часовниците с аларма, също са древните гърци. Те разполагали с механизъм, който задействал алармата, която имала звука на воден орган.

Древногръцкият изобретател Ктесибий, дори създал няколко водни часовника, които имали циферблат и стрелка, посочваща часовете и алармен механизъм, който като се задействал пускал малки камъчета, които падали върху гонг.

7. Олимпиада.

Модерните Олимпийски игри се състояли за пръв път през 1886г., по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен, основател и на МОК, вдъхновени от гръцката Олимпиада.

Макар и да се приема, че игри е имало и преди 776 г. пр.н.е., тази е датата приемаща се като за първата организирана Олимпиада, тъй като исторически доказателства съществуват само за игри след тази дата.

Олимпийските игри в античността, били посветени на олимпийските богове и са се провеждали в подножието на Олимп, на всеки 4 години. Цялото население се е стичало да наблюдава незабравимият спектакъл, а шампионите са били короновани с лаврови венци.

6. Картография

Аристотел споменава Анаксимандър, като един от пионерите в картографирането, създали карта на света. В нея Йония заемала централно място, но били обозначени и стълбовете на Херкулес, Етиопия, Нил и Каспийско море.

Приносът на Анаксимандър в картографията и Географията, се смята за фундаментален.

5. Основите на Геометрията

Макар и древните египтяни, вавилонци и представителите на древната Индска цивилизация, да са първите въвели и използвали геометрични техники, така и не се заинтересували от аксиомите и правилата, които са били в същността им.

Гърците променили отношението към Геометрията; те са постулирали, че е необходимо геометричните правила да бъдат установени на базата на някакви логически разсъждения.

За баща на Геометрията се приема Талес от Милет, смятан още за първият от седемте мъдреци на Гърция.

След него идват Питагор, Евклид и Архимед, чиито закони, теореми и аксиоми се изучават и използват и до днес.

4. Медицински практики

Хипократ е най-известният лекар от Антична Гърция. Неговите идеи отричащи суеверията, божественият произход на болестите и магията в примитивната медицина, поставят основите на науката Медицина.

Един от най-големите му приноси е Хипократовата клетва, с която се полагат и утвърждават етичните норми, от които да се ръководи всеки лекар.

3. Модерната Философия

Древните гърци, създали Философията, като дисциплина, която да се погрижи да обясни заобикалящият ги свят, без да се опира на религии, митове или магии.

Първите философи са били и учени, които облягайки се на наблюденията и рационалното изучаване на познатият свят, положили основата на един от стълбовете на съвременната цивилизация.

Досократиците, Сократ, Платон и Аристотел, са предшествениците на цялото философско знание, което ще последва след това.

2. Демокрация

Демокрацията, както е описана в Уикипедия, е форма на управление, при която държавната власт произлиза от народа чрез консенсус, референдуми или избрани представители.

През 510 г. пр.н.е, в градът-държава Атина, било избрано първото демократично правителство. Ето защо Атина се приема за люлка на съвременната демокрация.

1. Открития в съвременната наука

Древните гърци внасят многобройни приноси в различни клонове на науката.

Може да се каже, че разчупват приетите по него време стереотипи в Астрономията, Биологията или Физиката, като освен това са били и много добри математици.

Приносът им е такъв, че мнозинството от символите във Физиката и математическите уравнения, произлизат от гръцката азбука.

Аристотел, например, въвежда идеята, че земята е сферична. Също така пръв класифицира животните и е наричан от някои бащата на Зоологията.

Теофраст е приеман за първият ботаник, а учениците на Питагор, правят първите пробиви във Философията и Геометрията и изказват хелиоцентричната хипотеза, според която Земята се върти около Слънцето.

И накрая Архимед, който открил и формулирал известното: „тяло, потопено в течност, е подложено на плавателна сила, равна на теглото на изместената от него течност“

Има ли древногръцко откритие или изобретение, което смятате, че сме пропуснали? Ако е така оставете ни коментар.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

изображение от Macrovector – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.