“Кой, аз ли?” – или най-ексцентричният план за унижение и деморализиране на немските войници по време на WW2

Читателите ни със сигурност са чели или гледали на малкия и големия екран (макар че в тия дигитални времена май няма да е зле да уточним на кое викаме малък и голям екран), всякакви невероятни и вълнуващи истории за грандиозни сблъсъци, малки победи и остроумни тактики за смазване на врага и немалко от тях на тема Втората световна война.

Било е време, когато американци и британци от една страна и немци от друга, са учавствали в бясна надпревара за откриване и внедряване на нови технологии и изобретяването на неортодоксални военни тактики и прийоми. И макар че съществуват някои доста необичайни такива, планът за унижаване и деморализиране на немските войници посредством зловонни „бомби“, изглежда от най-ексцентричните.

Who me (Кой, аз ли?) е името на съедиение съдържащо сулфиди, разработено от американски учени, чийто интензивен аромат се доближавал невероятно до мириса на човешки изпражнения.

Планът на Бюрото за стратегически операции (предшественик на ЦРУ), бил да раздаде малки шишенца със зловонната течност на членове на френската и китайска съпротиви, за да ги използват като смрадливи оръжия срещу немския враг.

Поръсването на немските войници и офицери, с нежеланият парфюм, водело до унижение и излагането им на присмех и подривало духа им.

В продължение на две седмици немалко немски офицери станали жертва на тези смрадливи набези. Обаче възникнал проблем: Who me съдържал голяма концентрация на летливи сулфиди, трудни за контролиране и в крайна сметка, използващият това нестандартно оръжие, миришел толкова зле, като жертвите си (ако не и повече), което го правило лесен за идентификация.

За остраняването на този проблем, започнало разработването на Who me II, която не успяла да влезе в действие, поради капитулацията на Япония, довела и до края на Втората световна война.

С края на войната усъвършенстването на Who me е изоставено, макар и разработката на миризливи оръжия да не е спряла и по такива да продължава да се работи и в наши дни.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

изображение от Brgfx – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.