Как квакерите въведоха етикетите с цени в магазините

В съвременният свят, в почти всички точки на планетата, нещата стоят по този начин: влизаш в магазин, купуваш хляб (или каквото ида било), плащал и си тръгваш. Цената? Ами тя е на етикета и е еднаква за всички.

Обаче нещата не винаги са стояли по този начин. И не е нужно да се връщаме в толкова далечното минало. Достатъчно е да превъртим леко назад, до 19 век, когато квакерите решили, че не е етично един да плаща повече, а друг по-малко за една и съща стока, както е бил обичаят по него време.

Всъщност, за да сме точни, макар и да има етикети с цени, в някои азиатски, африкански и южно-американски държави, все още е нормално да влезеш в магазин (да не говорим за дюкянчетата по пазарите!) и да се пазариш, докато в крайна сметка достигнете (или не) до някакво удовлетворително споразумение. И все пак това е по-скоро изключение, отколкото правило.

Докато до 19 век нещата не да стоели така. Дотогава никой не си е помислял да сложи на стоката си, етикет с цена. Поне не и в търговията на дребно, каквато са практикували членовете на Религиозното Общество на Приятелите, официалното име на общност основана през 17 век в Англия, от обущар на име Джордж Фокс, след като последният бива осъден два пъти за богохулство и за отказ да използва оръжие.

Джордж Фокс. снимка УикипедияДжордж Фокс снимка Уикипедия

Съдията, произнесъл присъдата, се подиграл с призива му „треперете пред словото Божие!“ и оттогава последователите на това общество, били познати като quakers (треперещите), откъдето и побългареното: квакери.

Квакерството било по-скоро начин на живот, отколкото някаква религия. Освен няколко основни идеи като пацифизъм, скромен начин на живот, непризнаване на посредници при общуването с Бог, квакерите нямат някакво унифицирано кредо.

И понеже честността също влизала в предписанията, за порядъчен живот, които следвали, изглежда логично, че някъде към края на 19 век, започват да се питат, дали целият този пазарлък, за постигането на по-добра цена, се покрива с тези предписания; ето защо в един момент решават да започват да обозначават цените на стоките.

Всично това се случило в Щатите, където квакерската общност набрала популярност, след „внасянето“ на квакерството от Уилям Пен, на който, между другото, е наречен цял един щат – Пенсилвания.

Един от тези напредничави квакери бил Hussey Macy, бивш рибар, който след няколко неуспешно опита да завърти търговия на дребно между 1843 и 1855г., в крайна сметка случва с отварянето на магазин в Ню Йорк, R.H Macy Dry Goods, с който основополага известната верига Macy’s. Този магазин, наред с Wanamaker’s, друга известна верига магазини, са първите решили да обозначат цените с етикети.

Сред положителните ефекти, от обявяването на цените, бил и този, че продавачите вече не губели излишно време в пазарлъци и по този начин успявали да обслужват по-голям брой клиенти. Това в крайна сметка се отразило върху размера на търговията (и търговските обекти) и довело до консолидация на самообслужването, което веригата супермаркети въвели за пръв път през 1916 година.

Успешната практика на тази мярка, довела до приемането и имплементацията ѝ и в останалата част на западната цивилизация и така лека-полека пазарлъка бил постепенно изоставен.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

изображение от Kraphix – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.