This is America или какво точно се случва в антирасистката песен на Childish Gambino?

В първите 48 часа от публикуването на клипа ди в ютуб, Доналд Гловер ака Чайлдиш Гамбино, навъртя 33 милиона гледания. Няма да споменаваме каква е статистиката към момента на писането на тази публикация, понеже по всичко личи, че след едва няколко дни ще е ирелевантна.

Това, което ще остане релевантно обаче, е посланието и символиката на случващото се в клипа и точно това ще се опитаме да разясним в момента.

Защото странните движения, които съдържат тези малко повече от 4-ри минути видео, имат една специфична цел и тя е да включат и пресъздадат, колкото се може по-голям брой случаи на расова дискриминация в САЩ.

Тъмнокожият стремящ се да се превърне в бял.

Китара и стол в огромно хале, са първите елементи появяващи се в клипа. След няколко секунди, тъмнокож мъж сяда и започва са свири, а в дълбочина се появява Гловър.

Певецът се доближава танцувайки до първи план и прави странна гримаса имитирайки ънкъл Ръкъс, антагонистът от Буундокс, тъмнокож мъж, който си въобразява, че е бял и демонстрира расистко поведение.

Законите основополагащи сегрегацията.

Човекът на стола се появява отново в план (вече без китара и с качулка на главата) и Доналд, заел много специфична поза, го застрелва в тил.

През 19 век, Томас Дармът, бял актьор, създава представление, в което пее и танцува с начернено лице, интерпретирайки чернокож роб, нелишен от никой от негативните стереотипи, свързвани с тъмнокожото население.

Персонажът, интерпретиран от Дармът, се казва Джим Кроу, а водевилът става толкова популярен, че започва да се използва като обръщение към представител на тъмнокожото население, носещо негативна конотация. На всичко отгоре, колкото и невероятно да звучи днес, обидното обръщение дава име и на поредица от закони, прокарващи основите на сегрегацията в Щатите и действащи до 1965 година!

Ето тази стойка, същата, в която е изобразен Джим Кроу, на афиша на представлението, заема Гловър, докато хладнокръвно застрелва човека с качулката в гръб.

Африкански танци.

След като връчва оръжието на един подрастващ, който го взема със страхопочитание, Доналд, заедно с група тъмнокожи ученици, започва да танцува Gwara Gwara, южноафриканският танц, популяризиран от Риана, на церемонията на тазгодишните „Грами“.

Стрелбата в Чарлтън.

Тук певеца влиза в друго помещение и Госпел хор се включва в песента, а Гловър ги застрелва с автоматично оръжие, правейки съпоставка със стрелбата в Чарлстън, при която 20-годишният Дилан Руф, уби 9 човека в афроамериканска църква през 2015 година.

Ричард Прайър.

Безредици, полиция, хаос. В един момент Гловър намига на Ричард Прайър, заемайки поза от известната му фотосесия с американското знаме. Прайър включва теми като междурасовите отношения и афро-американското общество в монолозите си.

Убийството на Стивън Кларк от полицаи.

Няколко студента са свидетели на сблъсъците, които снимат с телефоните си а Доналд пее: „this is a celly / that’s a tool (това е телефон / и е инструмент)“

Афроамериканецът Стивън Кларк е застрелян със 7 изстрела от полицаи през март 2018, докато последните издирват заподозрян за разбиването на стъкла на автомобили в района. Кларк е в задния двор на къщата си и говори по телефона, който полицията взема за оръжие и впоследствие открива огън.

В дълбочина мъж с кърпа на лицето язди бял кон.

В Новия Завет, белият кон на един от четирите конника на апокалипсиса, представлява завоевателя, победителя и е наричан Завоевател.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако харесвате публикациите ни, може да ни подкрепите, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.