5 здравословни навика, които могат да удължат продължителността на живота ви с десетилетие!

Екип американски учени, изследва облагите от спортуването, здравословният начин на хранене, неупотребата на алкохол и избягването на наднормено тегло върху 123 000 души.

Всички знаем, че да не пушиш, да спортуваш, да избягваш алкохолните напитки, вредните храни и влизането в наднормено тегло, са здравословни навици, обаче не всички спазват стриктно тези съвети.

Група учени от Харвард, са се заели да представят конкретните ползи от изграждането на тези здравословни навици и публикува изследването си в списанието Circulation.

Резултатите са впечатляващи: според изследването, хората спазващи стриктно тези пет съвета, могат да удължат продължителността на живота си с до 14 години при жените и 12 години при мъжете. Авторите са направили тези заключения на базата на 34-годишно наблюдение на 134 000 човека придържащи се към здравословен начин на живот.

Въпреки че е държавата с най-много инвестиции в сферата на здравеопазването, САЩ, заемат 31-во място в списъка на държавите с най-голяма продължителност на живота, според последни данни на СЗО.

Според мнозина учени, това се дължи предимно на начина на живот на отделните индивиди. Йангпин Ли, автор на статията споделя: „хората с наднормено тегло са много повече, в сравнение с останалите развити страни, а американките започнаха да пушат преди десетилетия, далеч преди останалите жени.“

Ли и останалите до екипа, стигат до заключението, че една жена на 50 години, поддържаща здравословен начин на живот и спазваща всичките 5 фактора, може да очаква една продължителност на живота от още 43 години. За мъж на същата възраст, годините съответно са 37. За неспазващите нито един от тези 5 здравословни навика, очакваната продължителност пада до 29 и 25 години, респективно при жените и при мъжете.

Според колеги на Ли, изследването показва, че не е задължително да си спазвал този стриктен начин на живот през цялото време и че никога не е късно да започнеш да се придържаш към тези навици, дори и да си на 50, пак може да извлечеш здравословно облаги.

От друга страна, неспазването на тези съвети може да доведе до заболявания като рак или други болести при пушачите или диабет и кардио-васкуларни проблеми свързвани с нездравословна диета. Ето защо, изследователите подчертават дебело, че възприемането на тези 5 здравословни навика дава гарантирани резултати.

„Ключовото послание за всички е: колкото по-здравословен начин на живот, толкова по се увеличава продължителността на живота“, заключава Ли.

А ние в заключение ще повторим петте ключови фактора:

  • Непушене
  • Въздържание от алкохол
  • Здравословна диета
  • Спортуване
  • Избягване на наднормено тегло

Публикацията в Circulation.

Харесайте ни във Фейсбук!

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

автор на снимката: Schantalao – Freepik.com

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.