Откъде произлиза наименованието bluetooth?

Спор няма, от около десет години насам, bluetooth, се превърна в една от най-широко използваните технологии в различните устройства. Компютри, конзоли, смартфони… и какво ли още не, всички те използват блутут за споделяне на архиви, свързване на аксесоари, слушане на музика и прочее дейности…

Нека обаче се върнем към недалвчното минало, а именно около 1989 г., когато Ериксон Мобайл, започва да разработва система позволяваща свързването на безжични слушалки към устройства от всякакъв клас.

Нилс Ридбек и Йохан Улман, са двамата отговорници по проекта, първият в ролята на технически директор, а вторият инженер от компанията.

Реализацията отнема доста време, но в крайна сметка през 1997 г., успяват да създадат безжична система за комуникация на къси разстояния, използваща ISM диапазона, чиито честоти са запазени предимно за некомерсиална употреба, но може да бъдат използвани и от системи за връзка като bluetooth или WiFi. И най-важното е, че останалите компании работещи по подобни проекти, изоставят начинанията си и застават зад технологията с цел създаването на единен стандарт.

Както обаче, намеква заглавието, колкото и интересен да е произходът на технологията, не по-малко интересна е историята около избора на име.

Bluetooth е английската версия на Blatand, прякорът, с който е останал в историята Харалд Гормсон, обединителят на Дания, покръстил поданиците на кралството в Х век и известен с пристрастеността си към боровинките, които от своя страна оцветявали зъбите му в синьо, което пък съответно му докарало прозвището „синия зъб“. В интерес на истината трябва да добавим, че според други източници, кралят е имал един по-дълъг от останалите кучешки зъб, който при това бил и син, но ще оставим читателят сам да избере, коя версия му изглежда по-достоверна.

С един или с повече сини зъби, Харалд останал в историята с това, че помирил и обединил всички племена, убеждавайки ги да го изберат за единствен водач.

И като казваме „убедил“ уточняваме, че според нашето разбиране Харалд, не се е славил, чак като добър оратор, та и тук ще оставим читателят сам да си представи с какви толкова средства за убеждаване може да разполага един викинг.

Обаче на Ридбек и Улман, едва ли им е минавало и през ум да се спрат на прозвището на Харалд, за наименование на технологията си; те вече си били заплюли акронима PAN, който идвал от пърсънал ареа нетуърк, и който освен порядъчно суховат изглеждал и проблемен за патентоване с твърде общото си наименование.

И тук в историята се включва Джим Кардах, служител на Интел, който доскоро е разработвал подобна технология и се е присъединил към проекта на Ериксон. Точно в него момент, на нощното му шкафче лежала „Дългите кораби“ на Франс Бенгтсон, която се върти около обтегнатата политическа обстановка, по време на кралстването на Харалд „синия зъб“.

Кардах веднага забелязал връзката, от една страна Харалд обединява датския народ, а от друга, тяхната технология искала да обедини всички мобилни телефони (точно така драги читателю, преди да станат умни, телефоните бяха мобилни) и да ги свърже постедством една технология. И така се появил блутут.

Обаче ако си помислите, че връзката между тази технология и краля на викингите свършва дотук, ами честно казано малко прибързвате, защото логото на блутут обединява аналозите на съвременните „Х“ и „Б“ (Харалд Блутут), германските руни хагалаз и беркана, които се сливат за да оформят руната от така познатото лого.

Най-популярна за момента е версията 4.0, макар че много от новите модели смартфони, пристигат с 5.0, която има подобрения на качеството на звука, както и на дистанцията на обхват.

 

Харесайте ни във Фейсбук!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.