5 есенциални филма на Скорсезе

Само преди няколко дни, Мартин Скорсезе, спечели наградата на принцесата на Астурия, в категорията за изкуство.

По този повод предлагаме на читателите бърз преглед на някои от най-значителните филми на американския режисьор от италиански произход.

Шофьор на такси. (1976)

Едно от най-колосалните заглавия на 70-те. Суров портрет на една от най-тъмните страни на Ню Йорк от недалечното минало.

Робърт Де Ниро е ветеран от Виетнам, припечелващ прехраната си, като нощна смяна шофьор на такси, имащ си работа със сводници, проститутки, пласьори и продажни политици.

В един момент, отвратен от заобикалящата го гнилоч, решава да вземе нещата в свои ръце и да изчисти част от боклука.

Филмът предизвиква сензация с изключително реалистичния портрет, на един вече несъществуващ Ню Йорк и отприщва полемика породена от екстремните сцени на насилие.

Ню Йорк, Ню Йорк.(1977)

Нахлуването на Скорсезе в света на мюзикъла, е това чувствено и колосално засвиделстване на почит към Холивуд от класическите години. Режисьорът възвръща славата на остарелите хореографии на Бъсби Бъркли, привнаждайки им цвят на тъга и горчивина. По този начин извършва това, което Боб Фос, ще направи с „Ах, този джаз“.

Кралят на комедията.(1982)

Един от най-малко познатите му филми и същевременно един от най-добрите. Портрет на един налудничав ловец на автографи, въплътен от изключителния Де Ниро, който не спира да тормози една телевизионна звезда, в ролята Джери Люис.

Филмът разказва как някои хора са готови на каквито и да е безумни постъпки, стига това да ги приближи до някаква ефимерна слава и е доста актуален, като имаме предвид, това което може да се види в днешни дни по телевизията.

Попадение е и решението Де Ниро да вземе малко по-комичната роля, докато на Люис е възложена по-сериозната.

Разяреният Бик. (1980)

За мнозина, най-добрият филм на тема бокс, в историята на киното.

Превъзходен биографичен филм за Джейк Ламота, сниман в ослепително черно и бяло.

Добри момчета.(1990)

Считаният за 3-ти най-добър гангстерски филм, веднага след първите две части на Кръсникът.

Скорсезе използва историята разказвана през погледа на един доносник (Рей Лиота) за да очертае с кърваво червено невидимите нишки на привързаност, които се изтъкават в лоното на един мафиотски клан.

В този филм всички образи са отблъскващи: от прагматичният престъпник въплътен от Де Ниро, до постоянно раздразненият психопат изигран от един невероятен ДжоПеши и въпреки това на моменти успяват привлекат симпатиите на публиката.

Харесайте ни във Фейсбук!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.