Защо някои хора са алергични към котки и алергични ли са към тигри или други големи котки?

Един от най-често срещаните навици всред тези домашни любимци, е същевременно и най-отговорен за провокирането на алергична реакция в хората. Става въпрос за почистването.

Когато ближат козината си, котките стимулират едновременно слюнъчните и мастните жлези, което съответно предизвиква производството на протеини познати като Fel d 1 и Fel d 4 и макар че наред с това се отделят и други потенциални алергени, тези два протеина са най-често глава със причина за алергична реакция при някои хора. Освен това, тук може да вметнем, че женските котки освобождават по-малко алергени от мъжките, понеже при последните, производството е засилено под въздействието на тестостерона.

При наличието на достатъчно количество Fel d 1 или Fel d 4 (а при някои е нужно сравнително малко), имунната система на алергичните към тези протеини, започва да произвежда антитела IgE и IgG, като това предизвиква отделянето на хистамин, предизвиквайки хрема, сълзене, подуване и др. реакции. В крайна сметка антителата идентифицират дразнителите и ги маркират за унищожение. В резултат на това имунната система започва да произвежда повече лимфоцити и да ги изпраща към засегнатата зона.

Това най-общо казано е механизма на алергичните реакции към котки.

Така ли е обаче с по-големите представители на това семейство бозайници?

Засега е известно само едно изследване по темата, в което изследователите са взели кръвни проби от пациенти силно алергични към домашни котки за да проверят реакцията им към козината на по-големи представители на семейство Котки (оцелот, пума, сервал, сибирски тигър, снежен леопард и каракал).

Групата на изследваните включва още 5 пациента алергични към акари и 4 работници от зоологическа градини, които са работили с големи котки.

Изследването показва, че алергичните към домашни котки хора, реагират много по-силно на досег с чист Fel d 1, кръв или пърхот, отколкото с козина, на която също реагират (поне мнозинството), но в много по-лека степен.

Така че според непълното изследване и недостатъчните данни, ако сте алергични към домашни котки, е много вероятно да проявите алергична реакция и към лъв примерно, макар че в зависимост от това дали и двамата стоите от една и съща страна на оградата, хремата, която тази среща има вероятност да предизвика, би била най-незначителният ви проблем.

снимка: Bearfotos – Freepik.com

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.