Радио захранвано от слънчева енергия и направено от рециклиран картон

Едва съзрял снимката на това радио, прагматикът и естетът в мен се събраха в едно и разбраха, че са ударени от онзи гръм, който описва Марио Пузо, когато обрисува срещата и незабавното влюбване на Майкъл в онази италианска девойка, чието име сега ми убягва. Така де, ако сте чели Кръстникът, може да ме подсетите, макар че едва ли е проблем да се провери в Интернет.

Ок, знам, че е пресилено и наистина малко попреувеличих -защото, кой наистина може да се влюби в радио, при това изработено от рециклирана хартия?- но снимката на това изделие така ме грабна и незабавно реших, че трябва непременно да запозная читателите на БГЗин с този образец на добрия индустриален дизайн.

Иначе идеята зад радиото е да бъде достатъчно компактно за да не заема прекалено много важно място и достатъчно автономно за да осигурява някаква що годе стабилна връзка с останалия свят при бедствени ситуации, при които социалните мрежи обикновено колапсират, а телефонните линии блокират.

 

Природните катастрофи, като опустошителното земетресение в Непал през 2015 г., се случват без никакво предупреждение и в такива ситуации ролята на средствата за масово осведомяване е решаваща в засегнатите зони. Социалните мрежи предоставят оскъдна информация, но разпространението ѝ, зависи от местната електрическа мрежа, която често е компрометирана в такива ситуации. По тази причина средствата за осведомяване (евтино и с голям обхват) като радиото, са били от огромна важност в тези случаи.

 

Неслучайно ЮНЕСКО обявява 13 февруари за ден на радиото, отбелязвайки денят, в който се ражда радиото на ООН през 1946 г.

Чили е една от страните с най-голяма сеизмична активност; в Чили се освобождава 30% от сеизмичната енергия на планетата, със средно 450 сеизмични труса на месец. В някои случаи земетресенията са оставяли голяма част от страната изолирана и откъсната от останалата част на света, без електричество, без телевизия, без интернет, нито пък телефонна мрежа. Там където останалите средства за комуникация колапсират, радиото остава единственият надежден и в много случаи животоспасяващ, източник на информация. Ето защо ОНЕМИ (Офисина Насионал де Емерхенсиа де Чили) се включва в проекта за радио захранвано от слънчева енергия, което да стане част от аварийните екипи на чилийските семейства.

В крайна сметка, резултатът от проекта на чилийското правителство и местна рекламна агенция, шекълтън груп, е това семпло радио изработено от изрязан с лазер картон, сгъваемо, мобилно и с красив дизайн.

снимки: Shackleton Group

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.