Защо някои хора са по-атрактивни за комарите от други?

Няма начин да не сте забелязали, че макар и няколко души да се намират едновременно в едно помещение, някой от присъстващите (може би точно ти, четящият/четящата тези редове) е по привлекателна мишена за комарите, от останалите. И ако си бил/била в тази ситуация, ето отговора на въпроса ти „защо?“.

За да сме по-акуратни обаче, трябва да признаем, че някои от нас привличат повече комарът/комарите, единствено в определени ситуации, в които са въвлечени редица фактори. Освен че в наши дни са идентифицирани стотици видове химически миризми, които телата ни отделят и някои от които самостоятелно или в комбинация с други, привличат комарите, също така съществуват и над 3500 вида комари, като не всички от тях се привличат или отблъскват от едни и същи неща. Едва ли е нужно да поясняваме, че в такъв случай, е трудно да се каже, защо точно определен човек е по-привлекателен за комарите в даден момент, от останалите в групата.

И макар и горното изречение да поставя на масата много неизвестни, едно е ясно: женските комари (защото точно те са тези, които смучат кръвта ни), успяват да ни идентифицират като потенциална кръвна банка, благодарение на въглеродния диоксид, който отделяме и който са в състояние да засекат с хоботчето си, на разстояние от 40 метра приблизително. Поради тази причина, хората извършващи някаква физическа дейност, са по-обичайна мишена за комарите, от останалите, които се намират в покой: телата на извършващите някакво усилие, отделят повече въглероден диоксид.

Това е и причината, хора с по-голяма телесна маса, също да са предпочитани, поради по-големият разход на кислород, от който се нуждаят телата им и по-голямото количество въглероден диоксид, който съответно отделят. С други думи, колкото по-бърз метаболизъм имате, толкова по-вероятно е да се превърнете в мишена за тези досадни насекоми, поне първоначално. Това е и една от причините, малките деца рядко да бъдат хапани от комари, както и мъжете да са по-често нападани от жените.

Друг фактор, хората извършващи някакво физическо усилие, да са по-често атакувани от комари, е телесната топлина. Колкото по-висока телесна топлина имате, толкова по-вероятно е да бъдете забелязани от кръвожадните насекоми.

Тук е реда да направим леко отклонение, колкото да уточним, че макар и да смучат кръв, женските комари го правят не за да уталожат жаждата или да заситят глада си, а с цел набиването на определени вещества, които са им необходими за развитието на яйцата им.

Консумацията на алкохол, очевидно също играе някаква роля. Макар и алкохолът (противно на всеобщото схващане че ни затопля), всъщност да охлажда тялото ни, приемането му ни дава усещане за топлина, понеже разширява кръвните клетки, особено капилярите намиращи се под повърхността на кожата ни и откарвайки повече кръв до кожата ни я прави по-топла, а понякога и по-потна. Именно тези два фактора, според една широко приета хипотеза, може са главната причина, да сме по-атрактивни за комарите.

Друга атрактивна група за тези насекоми, е тази на бременните жени, които статистически биват хапани почти два пъти по-често от останалото население. Причината? Отново, поне според по-горната хипотеза, топлината и отделяният въглероден диоксид са факторите. Бременните жени отделят 22% повече въглероден диоксид, в сравнение с времето отпреди да забременеят, а телесната им температура също е леко по-завишена в сравнение с на останалите хора, и в частност в областта на корема.

Други фактори, като дрехите, с които сме облечени или движението, очевидно също ни правят повече или по-малко привлекателни за комарите, макар и да не са налични научни обяснения защо и как.

Всичко казано дотук обяснява защо може да се превърнете в евентуална мишена за комарите. Това обаче, в никакъв случай не означава, че неминуемо ще последва ухапване.

Автомобил оставен на свободна и със запален двигател, също може да се превърне в потенциална цел за кръвосмучещите насекоми. Дали обаче ще кацнат и ако го направят дали ще последва ухапване, вече се определя от други фактори, като определящи са мириса и вкуса от гледна точка на някои химически вещества, които ни правят по-атрактивни, респективно, по-неатрактивни за комарите.

Колко сме изпотени и съдържанието на потта ни, оказва голямо влияние върху атрактивността и репелентността на тези фактори, като млечната и пикочната киселини, както и амоняка, са сред главните съставки на потта и други екскрети, привличащи тези нежелани „гости“.

От друга страна, тези от нас, които отделят по естествен път 6-метил-5-хептен-2-он, биват хапани по-рядко, явно благодарение на това вещество, което явно действа като репелент.

Кръвната група, явно е друг фактор, който помага на комарите да решат, дали сте подходящ кандидат за „вечеря“ (ако можем да перефразираме д-р Лектър). Как?

Всеки от нас излъчва определени кръвни маркери, които, поне някои видове комари, са способни да различат. Макар и да са нужни още много проучвания в тази област, според изследване проведено върху тигровият комар, хората с нулева кръвна група, са били предпочитана цел два пъти по-често от тези с кръвна група тип А.

Микробите, които е приютило тялото ни, изглежда също засилват или отслабват привлекателността ни за кръвосмучещите насекоми. Тук изследванията също са оскъдни, но според едно от тях, повече и по-разнообразни колонии от микроби изглежда отблъскват конарите, докато по-бедните откъм разновидност колонии или пък малко количество от точно определен вид, като Staphylococcus spp, изглежда ги привлича.

Освен, че някои от нас са по-привлекателни за женските комари, от останалите, има и такива, които са по-чувствителни на ухапванията.

След като женската изсмуче достатъчно количество кръв, тя оставя след себе си коктейл от слюнка, към който реакцията на тялото ни е имунен отговор произвеждащ различни антитела които се свързват с антигените и отделят хистамин.

Това по принцип е добре, понеже помага на белите кръвни телца и различните протеини ангажирани в борбата с нежеланият нашественик/нашественици, правейки капилярите на тези клетки по-проницаеми. Конкретно в случая с ухапването от комари обаче, това задейства възпалителна реакция, превръщаща ухапаното място в малка розова подутина, която ако разчешем, раздразва и възпалява мястото още повече, като в отговор имунната ни система изпраща още антитела в опит да се оттърве от чуждата субстанция, което се материализира в повече възпаление и съответно по-голям сърбеж, който явно е бърза да си тръгне.

При някои хора този отговор е минимален, отделеното количество хистамин е толкова незначително, че може дори да не си дадат сметка, че са били жертва на някой кръвожаден женски комар. При други всяко ухапване е съпроводен с пъпка и сърбеж. При това положение, някой чието тяло не реагира толкова силно на ухапванията, може да си помисли, че е непривлекателен за комари, макар че случаят може да е точно обратният, без обаче жертвата да си даде сметка, че е била обект на престъпление. И за финал позволете да направим друга перефраза: Ако комар ухапе, някого далеч в гората и този някой не разбере, че е бил ухапан, ухапал ли го е изобщо комар?!

снимка Cartoon Mosquito flying insect | Free vector by Vexels

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.