Защо газираните напитки имат по-добър вкус, само докато са газирани?

Едва ли някой ще се изненада ако му кажете, че една газирана напитка има значително по-добър вкус, докато все още е наситена с въглероден диоксид (по старому, двуокис), отколкото, когато се разгазира напълно.

Всеобщото и доста разпространено схващане е, че това има нещо общо с приятното гъделичкане на мехурчетата газ по езика. Всъщност има нещо общо, но не и този смисъл, а доколкото това се дължи на въглеродната киселина, която се отделя при добавянето на въглероден диоксид и чийто осезаем вкус засилва и подчертава вкуса на напитката.

И понеже тези напитки са създадени така, че да са добри на вкус в тяхната газирана форма, премахването на въглеродния диоксид обикновено понижава значително качеството на вкуса.

Повечето от тези напитки са с доста повишено съдържание на захар или др. подсладители и при премахването на С02 крайно подсладеният вкус идва в повече, поне на мнозинството от потребителите. Крайният резултат е, че почти никой не обича разгазирани напитки.

Проведено през 2009 г. изследване, опитващо се да разгадае механизмите които стоят зад добиването на вкуса на безалкохолните напитки, е използвало генно-модифицирани мишки, на които е била отнета способността да усещат вкуса на сладко, солено, кисело и горчиво (тоест една група не може да различава сладко, друга солено и т.н.), открива, че групата неспособна да усети киселото, не реагира на карбонизацията, докато всички останали групи – да.

Изследвайки, защо въглеродният диоксид задейства вкусовите рецептори разпознаващи киселинноста, учените допуснали (и правилно, както се оказва), че отговорен за това е ензим, намиращ се на повърхността на вкусовите клетки и наречен карбоанхидраза 4 (Car4).

В последвало изследване, отново са модифицирани вкусовите рецептори на мишки, но този път е премахнат само ензима Car4, но без да се премахва клетката реагираща на киселини. Резултатът е, че вкусовите реакции на въглероден диоксид са силно потиснати, докато реакциите на останали стимули включително на кисело, са незасегнати.

снимка> Freepik.com

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.