Защо случаят Фабер-Кастел се изучава в Харвард?

Историята на производителят на моливи Фабер-Кастел, заинтригува професорът от Харвард Бизнес Скуул, Райън Рафаели, който решава да анализира, как фирма, започнала съществуването си като малка работилничка, успява да просъществува до наши дни.

Когато отсяда в Щайн, Каспар Фабер, първоначално работи за местни търговци, като през свободното си време започва да произвежда моливи. За кратък период от време, това странично занимание се оказва токова успешно, че през 1761 г., Каспар основава свой собствен бизнес. С него започва историята на най-големият производител на моливи, управляван успешно от една и съща фамилия в продължение на 8 поколения.

„Тази компания предоставя уникален сценарий, помагащ ни да разберем, как вече установени предприятия, с добре утъпкан път, успяват да оцелеят от технологичните сътресения настъпващи с времето“, обяснява Рафаели, който провежда серия от разговори с покойният изпълнителен директор, граф Антон-Волфганг фон Фабер-Кастел, със съпругата му Мери, както и с директорският и административният екипи на фирмата, за да се запознае детайлно със случая.

В анализа си, професорът изследва, как индустрии и организации се преоткриват, когато се изправят пред иновации и модели застрашаващи да ги заменят. За целта въвежда концепта за „технологично активизиране“, процес с чиято помощ фирми и засегнати сектори, успяват да се пренастроят.

„В наши дни, когато една технология може да бъде елиминирана за броени месеци, вместо за години, е от ключово значение умението да се адаптираш към променящите се обстоятелства, изоставяйки определени качества определящи какво правим, но запазващи есенцията на това, кои сме“.

Преобладаващото схващане за организационното и технологичното развитие, предпоставя, че старите технологии изчезват, в момента, в който се появят по-нови. Теорията на Рафаели обаче, оборва това мислене, посочвайки примери при които старите технологии продължават да поддържат интереса или пък след временен спад, се появяват на някакъв по-късен етап.

Умението на Фабер-Кастел, да задържи пазара на моливи, е идеален пример на този феномен. Друг удачен пример е с швейцарската часовникарска индустрия.

„По време на периоди на технологични промени, често се поражда напрежение породено от желанието за адаптация от една страна и за придържане към устоите от друга, докато фирмите се опитват да преоткрият същността си. В примерите по-горе, всяка от фирмите се е изправила пред технологичен шок, който е задължил ръководството да вземе трудни решения относно, в какво да се вкопчат и какви елементи от миналото да оставят назад. Всеки от тях е разсъждавал над това, как да разшири и разрастне ядрото си от невероятно верни поддръжници на продукта, като в същото време го предефинира с цел навлизането в нови категории пазари, както и в нови географски територии“, обяснява Рафаели, който вярва, че всеки процес на иновация във вече установени предприятия, често изисква ръководството да се примири с противоречието.

„Налага се да продължават с иновирането и израстването на продуктите, които в момента ги правят успешни, но в същото време трябва да създадат нови посоки на иновации, които вероятно ще изместят днешните им успешни продукти“.

Фабер-Кастел успява да оцелее, фокусирайки се върху това да открие нови пазари и приложения за главният си продукт: моливът- и в същото време да изследва начини за постепенното усвояване на нови технологии и пазари.

Едно от най-изненадващите решения на Антон-Волфганг дон Кастел-Фабер, е да не влезе в бизнеса с компютърното проектиране (CAD), а за това също се иска смелост, да откажеш усвояването на подобна иновация.

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.