10 изчезнали съкровища и тяхната история

Някои от по-долу изброените „перли“ се намират там някъде, очакващи денят, в който ще се открият за света с целия блясък и шум подходящ за подобно събитие… други, за съжаление, са изчезнали безвъзвратно и единствено споменът и преданията за тях ги поддържат до някаква степен „живи“.

Соломоновият храм.

Сооред Библията, Соломон, изпълнявайки идеите на баща си, заповядал да се издигне храм на върха Мория, който да има правоъгълна форма и да бъде ориентиран към изток-запад. За направата му били използвани позлатени камъни, както и кедрово дърво доставяно от ливанските гори.

Храмът бил построен по финикийски модел, под ръководство на финикийци и бил богато украсен с релефни орнаменти, а във вътрешността си пазел Кивота, както и други свещени реликви, като Златният Светилник.

Как изчезва?

Тази невероятна сграда е била подлагана на грабежи неколкократно по време на войните, които в древността са раздирали Средният Изток. Разрушаван и възстановяван неколкократно през вековете, Храмът бил напълно унищожен в 1-ви век от нашата ера, когато Тит и Адриан превземат Йерусалим. Нищо не е останало от сградата, която неведнъж е завладявала въображението на многобройни творци. Смята се, че стената на плача е част от стените на Вторият Храм.

Стойност?

Ама вие сериозно ли?

на снимката: една реконструкция на Храма на Соломон.

Реал Алкасар де Мадрид.

Върху същият терен, върху който днес стои Кралският Палат в Мадрид, някога се е издигал дворец с военен произход, който различните кралски династии са трансформирали през вековете.

Как изчезва?

Когато през 1700 г. Бурбоните застават начело на Испания, започват да се оглеждат за подходящ двореци ето че след един пожар в коледната нощ на 1734г., кралската фамилия наема италианският архитект Джувара, който да се погрижи за редизайна на двореца.

Макр и да са спасени някои творби като „менините“ на Веласкес, над 500 платна на автори като Рубенс, Тициан, Веласкес, Артемизия Джентилески…

Стойност?

Колко струва реконструкцията на един хилядолетен кралски палат? Колко би излязло заместването на стотици платна на именити художници, които днес биха красяли стените на Прадо или Лувъра?

Манастира в Сихена.

Санча Кастилска основава манастира в Сихена, в който и тя самата се оттегля, след като е принудена от сина си Педро II Арагонски, да напусне политическата сцена на кралство Арагон. Впоследствие манастирът е обитаван и от други членове на кралската фамилия и това е главната причина, стените му да бъдат украсени с безброй творби на изкуството, като немалка част от тях са продадени в 19 век, по време на процес известен като испанската конфискация.

Как изчезва?

По време на гражданската война в Испания, манастирът е запален от републиканските войски, като от пожарът успяват да се спасят част от мебелите и стенописите от капитуларната зала, които в днешни дни, макар и осакатени и почернели от пожара, са обект на ожесточени спорове между администрациите на Каталуния и Арагон.

Стойност?

Сградата, мебелите, стенописите, картините и всички ценни обекти унищожени в пожара са с трудноизчислима стойност, но е много вероятно да говорим за милиарди долари или пък евро ако щете.

Родоският колос.

Едно от седемте чудеса на света, 32-метровата бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос, дело на Харес от Линдос, се издигала в пристанището на град Родос, на едноименният остров намиращ се в Егейско море.

Смята се, че двата крака на колоса са били разположени от двете страни на пристанището всеки, образувайки разкрач под който са минавалипристигащите кораби, макар че технически погледнато, е малко вероятно да е било точно така. Интересна възстановка може да се види в пети сезон на Игра на Тронове.

Как изчезва?

Едва малко повече от половин век, след като била издигната, статуята се срутила по време на земетресение. Отломките ѝ останали там в продължение на над 8 века, докато през 654 г. били продадени на търговец от Едеса, от превзелите Родос, араби.

Стойност?

Издигането на подобна конструкция днес би струвало няколко милиона евро, но ако по някакво чудо се появи оригиналната статуя, стойността ѝ би била неизчислима.

на снимката: Родоският Колос пресъздаден от Игра на Тронове (5 сезон)

Атина Партенос.

Величествена статуя на богинята Атина Партенос (Атина Дева) издигната от Фидий (смятан за най-големият гръцки скулптор), изработена от мрамор и злато и поставена да украсява западната част на Партенона. Трудно е да се предаде културният аспект на подобен монумент. Едва ли сме способни да си представим страхопочитанието на който и да е грък от 5 век пр. н.е., посетил храма и изправил се пред богинята на цивилизацията и мъдростта, покровителка на града.

Как изчезва?

Макар и да съществуват някои копия на статуята оцелели през вековете (за най-точно е смятано това на Атина Варвакион) все още се разследват обстоятелствата, около които изчезва оригиналната статуя. Една от теориите е, че е била закарана в Константинопол, където е разрушена по време на кръстоносните походи през 1204 г.

Стойност?

Неизчислима.

на снимката: Атина Варвакион намираща се в археологическия музей в Атина.

„Човекът на кръстопът“, стенопис да на Диего Ривера

През 1933 г., известният мексикански художник, получава поръчка да украси стените на фоайето на Рокфелер Сентър, възложена му от Нелсън Рокфелер, по препоръка на Аби Рокфелер (майка на Нелсън). Ривера, макар и убеден комунист, е един от любимите художници на Аби. Имайки предвид политическите убеждения на Ривера, едва ли е бил голяма изненада, фактът, че в творбата е заложен определен социополитически заряд. Камъчето, което обръща колата обаче, е портретът на Ленин, на който освен това, е отредено и почти централно място в композицията.

Как изчезва?

С появата си на бял свят, творбата е залята от пресата с унищожителни критики. Рокфелер приема акта като лична обида и заповядва стенописът да бъде унищожен. Диего Ривера обаче, предусещайки подобен финал, е взел мерки и с помощта на фотографии го репродуцира в Паласио де Беяс Артес в Мексико.

Стойност?

Ривера е един от най-продаваните латиноамерикански художници. Преди няколко години, негово платно е продадено за близо 16 милиона долара, така че подобен огромен стенопис, може би безпроблемно би достигнал десетторно по-висока цена. Кой знае?

Давид на Микеланджело.

Освен всичко друго, Давид на Микеланджело е известен и с това, че за разлика от статуите на Верокио и Донатело, библейският герой не е изобразен с главата на убитият Голиат. Да ама не, или поне не точно! Освен тази, скулпторът е изработил и друга статуя на Давид, с главата на Голиат, по поръчка на Пиер дьо Роан.

Как изчезва?

По време на френската революция побеснялата тълпа разрушава редица скулптори, смятайки, че изобразяват френските владетели.

Стойност?

Неизчислима.

Леда и лебедът.

Леонардо да Винчи е автор на тази творба с митологични мотиви, изобразяваща едно от преобразяванията на Зевс, в точи случай като лебед, за да прелъсти някое човешко същество, като в случая това е царица Леда, чиято красота поразила гръмовержецът. Любопитното около тази картина е, че е единствената завършена от геният, която изобразява пълна женска голота, поне доколкото е известно.

Как изчезва?

Тази творба изчезва от двореца във Фонтенбло при неизяснени обстоятелства. Една от теориите е, че е унищожена по невнимание. Друг любопитен факт е, че Микеланджело, който по принцип е оставил малко картини (много по-известен е със скулптурите си) също е нарисувал платно на тази тема, което изчезва отново по необясними причини.

Стойност?

Последната продадена творба на да Винчи, „Спасителят на Света“, беше продадена миналия ноември за „скромните“ 450 милиона долара.

Портрет на младеж от Рафаело.

Рафаело, един от титаните на ренесанса, рисува това платно преч 1514 г., най-вероятно малко след като приключва изключителната си работа по фреските във Ватиканските музеи. Една от теориите е, че става въпрос за автопортрет. Княз Адам Йежи Чарториски, се сдобива с него при едно от пътуванията си в Европа и го отнася в родната си Полша.

Как изчезва?

След окупацията на Полша от Германия, творбата е реквизирана от Гестапо и отнесена в покоите на генерал-губернатора Ханс Франк. След освобождението на страната, Франк бяга в Бавария, където отнася редица произведения на изкуството. Много от тях са върнати от арестувалите го американски части, но някои, сред които и картината на Рафаело, повече не се появяват на бял свят.

Стойност?

Според мненията на изкуствоведи, ако някой ден картината се появи, спокойно би могла да се продаде за около 100 милиона долара.

Портрет на Франсис Бейкън от Лусиан Фройд.

В средата на 20 век, двамата най-значими британски художници, Лусиан Фройд и Франсис Бейкън, са неразделни приятели -макар и след това нещата да се променят- и имат навика да се рисуват взаимно. Оттогава датира и въпросният портрет на Бейкън, нарисуван от внука на Фройд, който е закупен още в годината на създаването си от британската галерия Тейт и след това отстъпван на различни експозиции.

Как изчезва?

През 1988 г., портретът е откраднат по време на изложба в Берлин и все още не се е появил на бял свят. През 2001 г., Фройд засипва Берлин с колажи, които обещават 250 000 евро, за информация, която би довела до откриването на творбата, без резултат.

Стойност?

През 2015, аукционната къща Кристис, продава картина на художника, изобразяваща голо женско тяло, за 56 милиона долара.

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.