Фейсбук са искали да се сдобият със здравните досиета на потребителите си.

Ако фактът, че Фейсбук знае телефонния ти номер или познава навиците ти, по-добре от близки, роднини или дори половинката ти, не ти изглежда чак толкова притеснителен -споко!- от социалната мрежа, крият още аса в ръкава си. Според разследване на CNBC, Фейсбук са опитвали да се сдобият със здравните досиета на потребителите си, като част от, сега вече, изоставен проект.

За целта са установили контакти с редица американски здравни организации, опитвайки се да получат достъп до конфиденциални данни на свои регистрирани потребители.

Идеята е била да се сравнят заболявания (в случай, че ги има) и изписани рецепти с данните, с които вече разполагат, за да помогнат на здравните заведения да преценят, кои пациенти може да имат нужда от специално обгрижване или лечение.

В прессъобщение, Фейсбук, дава уверения, че проектът е спрян миналият месец, за да се приоритизират неща като подобряване защитата на потребителските данни, както и по-голяма прозрачност около това, как се използват тези данни в продуктите и услугите им.

Остава въпросът, доколко скандалът с Кембридж Аналитика, е повлиял на решението за спирането на един проект, в който социалната мрежа, би използвала данните събрани от потребителите си, за собствен интерес.

В интерес на истината, от Фейсбук са предложили да се използват криптографски техники, които да не разкриват имената на потребителите, а да съобщават, кога определени данни от фейсбук, съвпадат с такива от здравните досиета.

Въпросът за съгласието на потребителите, поне първоначално, не е стоял изобщо на дневен ред.

снимка

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.