Мистерията на галактиката без тъмна материя

Макар и да звучи малко като заглавие на криминален роман, горното е самата истина, поне според автора на публикацията в списание „Нейчър“, Питер ван Докум, астрофизик от университета в Йейл.

Защо отсъствието на тъмна материя да е чак такава мистерия?

Според досегашните наблюдения и теориите изградени върху тях, тъмната материя е основен компонент във Вселената. Впрочем толкова есенциален, колкото и енигматичен, тъй като не е намерен метод, с помощта на който да се види, нито открие по директен начин.

Единственото, известно ни, непряко доказателство за съществуването на тъмна материя, е гравитацията, която последната упражнява върху видимата такава. И според наблюденията не е никак малко. Във всеки случай повече от 5 процента, колкото е наличието на „нормална“ материя във Вселената, според очакванията на учените.

Ето затова, отсъствието на тъмна материя в тази много далечна галактика (65 милиона светлинни години), представлява такава загадка за изследователите на Космоса.

Според собствените думи на ван Докум, подобно откритие представлява огромна изненада, понеже тъмната материя преобладава във всички познати ни галактики. В продължение на години, считахме, че галактиките се зараждат като петна от тъмна материя и оттам нататък се случва всичко останало. NGC1052-DF2, както е името на тази галактика, обаче отправя предизвикателство към класическите разбирания за формирането на галактиките.

Къде са всички звезди?

В голямата част от познатите ни галактики, тъмната материя е главната съставка. В тези подобни на нашата (Млечният път), „видимата“ материя е 30 пъти по-малко от невидимата, а в някои по-малки галактики, тъмната материя достига до 400 пъти повече от нормалната.

NGC1052-DF2, обаче има около 200 пъти по-малко звезди от нашата галактика, макар да е с приблизително същите размери.Освен това съдържа и няколко много осветени и ярки звездни купа, с които се отличава от досега изследваните галактики.

Има вероятност всички тези странности (голям размер, яркост на звездните струпвания и отсъствие на тъмна материя) да са свързани по някакъв начин, но все още не ни е известно какъв.

Една от задачите на екипа от Йейл, е да открие дали тези галактики с липсваща или налична в много малки количества, тъмна материя, са нещо нормално за Вселената.

Според Луис Алварес-Гауме, от ню-йоркския университет Стони Брук, изследването е интересно и допълва, че макар и да изглежда, че тъмната материя играе важна роля във формирането на структурата на Вселената, все още сме много далеч от това да вникнем в детайлите. Най-малкото, че в следствие на непознаването на състава на тази материя, не можем да си представим в какво би могла да е еволюирала с времето.

Ученият допълва още, че изглежда в нашата и по-близките ни галактики е налична повече тъмна материя от останалите и заключава, че с усъвършенстването на уредите за наблюдение на космоса, все повече си даваме сметка, колко оскъдни са познанията ни за тъмната материя и нейната динамика, което всъщност е обнадеждаващо, понеже покрай опитите ни да правим по-детайлни измервания, може да намерим начин да проникнем зад мистерията, в която са обгърнати свойствата ѝ. А когато техниките ни за наблюдение се подобряват, разбираме колко е голяма амплитудата на невежеството ни.

Снимка

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.