Средство против бръчки изпитвано от НАСА?

Просто като маруля! Не точно. Но все пак, всичко в тази история, започва с една маруля.

VegOne може да звучи като като име на вегански ресторант, но е проект на НАСА, пуснат в действие на Международната космическа станция, с чиято помощ през 2015 година, е произведен първият зеленчук, култивиран изцяло в космоса.

Астронавтът Скот Кели, заедно с екипа си, успяват да създадат необходимата среда, в която една маруля успява да извърши фотосинтеза и да расте, така както би го правила и на земята, благодарение на облъчването с червена, синя и зелена ЛЕД светлина.

Тук скептиците биха се запитали и какво толкова, изяли една прясна салата в космоса и това е? Да, ама не е точно така. Всъщност салата почти със сигурност са в изяли. Работата е там, че отглеждането на тази маруля, доказва че използвайки технологията, хроматичната фотобиостимулация е в състояние да провокира клетъчна активност или с други думи, да спомогне за генерирането и регенерирането на тъкан.

Макар и всичко това да се случва в 2015, фототерапията не е от вчера. Още Хипократ, е предписвал слънчеви бани на пациентите с дермопатологии.

Макар и без научна обосновка, египтяни и индуси, са практикували хромотерапия (използваща лечебните свойства на цветовете, на база на различните дължини на вълните, които излъчват. С откриването на електричеството, се появява и научния интерес към хромотерапията.

Нека се върнем на светодиодите обаче (или ако предпочитате по разпространеното ЛЕД); Макар и изобретени през далечната 1962, едва през 1988, двама от пионерите на нискоинтензивната лазерна терапия, физиците Охширо и Калдерхед, споменават вероятния им ефект върху клетките.

Така че още през деветдестте на миналия век се загатва за потенциала на ЛЕД светлината интегрирана в нискоинтензивната лазерна терапия. Единствената спънка в онези далечни години е невъзможността за генериране на ЛЕД светлина с точно определена дължина на вълните (тоест с точно определен цвят) за постигането на конкретни цели.

Едва през 1998 г. НАСА успява да направи голям пробив със създаването на стабилни, мощни и разноцветни източници на ЛЕД. Първата практична употреба е свързана д използването на червена и инфрачервена светлина за лечението на рани и изгаряния. И в този смисъл, астронавтите са първите използвали в открития Космос, технология, която днес има широко приложение в козметиката и здравеопазването.

Болкоуспокояващи, противовъзпалителни и ускоряващи растежа на тъканта, са само част от тези приложения. Освен това технологията се използва успешно и в борбата срещу акне, бръчки, отпусната кожа, петна и дори и алопеция (частично оплешивяване на скалпа).

Трябва да се отбележи обаче, че макар и смятана за безобидна, специалистите не препоръчват на онкологичноболни, нито на страдащи от диабет, както и на пациенти, на които им предстои хирургична интервенция, да използват технологията без предварителна консултация с хирург. Също така не се препоръчва на бременни жени, на кърмачки, както и на хора със заболявания, които се влияят от светлина, като порфирия.

И ето, че навлизането на разни джаджи използващи технологията в ежедневието, е все по-осезаемо – но все още нивото им не е на висотата на тези използвани в козметичните клиники и салони. Макар че кой знае, кога ще бъде следващия пробив в технологията, с помощта на който с десет минутки облъчване седмично, ще сме с една идея по-близо до вечната младост?

снимка

Ако сте ни харесали, подкрепете ни, като станете патрон на сайта, натискайки ТОЧНО ТУК! Благодарим!

Друг начин, с който може да ни помогнете поне косвено, да продължаваме да публикуваме интересни материали, е като споделите тази публикация с приятели в социалните мрежи, използвайки някой от бутоните по-долу или просто копирайки линка!

Вашата подкрепа е много важна за нас!

споделете с притятели

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.